A honlapom a testreszabott kiszolgálás érdekében cookie-kat használ működése során.
További információ >>

Megértettem, beleegyezem.

Érdekes cikkek, hasznos tanácsok oldalaA tökéletes szemüveg


A ma ügyfele többre vágyik annál, hogy kompromisszumokat kelljen kötnie. Akár szemüveg, akár kontaklencséről legyen is szó.

A ZEISS által kifejlesztett EnergizeMe szemüveglencse minden korosztály számára tökéletes látásélményt nyújt.

Ez az első olyan szemüveg, amely a kontaktlencse-viselők igényei alapján lett kifejlesztve. A kontaktlencse viselők 61%-a elismeri, hogy naponta több, mint 8 órán át hordja a (kontakt)lencséjét.

A digitális eszközök előtt naponta több, mint 2 órát töltő szemüvegviselők 88%-a számol be digitális szemterhelésről. (A napi két óra a mai világban nem is sok, hiszen a mindennapi eszközeink digitálisak, a számítógép, a telefon, a tv, stb.)


Ideje felfrissíteni fáradt szemeit!

Az EnergizeMe lencse megoldást kínál a szemek felfrissítésére mind szemüveget, mind kontaklencsét viselő ügyfelek részére.


Előnyei:


Melyiket válasszam!?

Ismét kisütött a Nap. Sok szemüveges embernek okoz problémát, hogy milyen megoldást válasszon az erős napsütés ellen. Ebben szeretnék segíteni azzal, hogy megpróbálom összefoglalni a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

 • Dioptriás napszemüveg
 • Fényre sötétedő lencse
 • Napvédő előtétes szemüvegkeret
 • Kontaktlencse+napszemüveg

Dioptriás napszemüveg

Dioptriás napszemüveg

A dioptriás napszemüveg lényege, hogy a megfelelő korrekciós lencsét színezik napszemüveg sötétségűre. Mindenki a saját igényeihez és kényelméhez igazodva választhatja ki a sötétség árnyalatát (12%-95% között) és színét. Lehet a lencse teljes színezésű vagy átmenetes. Attól függően válasszunk színt, hogy milyen célra szeretnénk használni.

szürke, barna, zöld = általános színek

sárga, narancssárga = kontrasztfokozó hatásúak

 • vezetéshez
 • sportoláshoz
 • lövészethez
 • vadászathoz

halvány kék – szürke háttér elől emeli ki a látványt

De választható ezeken felül is bármilyen szín, akár a rózsaszín is.


Előnye:

 • Mivel személyre szabott lencse kerül bele, a látás tökéletes marad
 • Mindenkinek saját igényéhez megfelelően van elkészítve
 • UV szűrős
 • Optikai- és bizonyos napszemüveg keretekbe is elkészíthető
 • Tökéletes napszemüveghatást biztosít

Hátránya:

 • Ha sötét lencse van benne, akkor zárt helyen nem tudjuk használni
 • Át kell cserélni világos lencséjű szemüvegre

Fényre sötétedő szemüveglencse

Mitől sötétedik fényre!?

Fényre sötétedő lencse

A szemüveglencsében fotokromatikus pigmentek találhatók, amelyek UV fény hatására kémiai reakcióba lépnek és gyorsan elsötétednek.
Minél erősebb az UV sugárzás, annál sötétebbek lesznek. Mikor megszűnik az UV sugárzás (beltérben vagy éjszaka) akkor a lencsék visszanyerik eredeti világos színüket.
Ezeknek a lencséknek a sötétségét mi nem tudjuk befolyásolni, mert az UV fény erősségétől függ, hogy mennyire lesznek sötétek.

UV

Előnye:

 • 1 szemüveg 2 feladatot lát el
 • Zárt térben világos, a szabadban pedig napszemüveg. Nem kell cserélgetni a napszemüveggel
 • Ez a lencse a napsütésben és a hóban is működik, mivel a hó is nagyon sok UV sugarat vet vissza

Hátránya:

 • Az autó szélvédőjének üvege az UV fény több, mint 99%-át kiszűri. Ezért a fotokromatikus lencse nem sötétedik be teljesen az autóban. Nem lesz olyan sötét, mint a napszemüveg.
Azonban vannak olyan fotokromatikus lencsék is, amelyek képesek az autóban is sötétebb árnyalatot elérni, de azok alapszíne zárt térben kissé sötétebb.

Napvédő előtétes szemüvegkeretek

Vannak olyan szemüvegkeretek, amelyekhez gyárilag rátehető az előtét. Ez kis mágnessel kapcsolódik a kerethez. Könnyen kezelhető és esztétikus.

Napvédő előtétes keretek

És vannak olyan előtétek, amik utólag tehetők rá a már eddig viselt szemüvegre.

Utólag felhekyezhető előtétek

Ezek is nagyon praktikusak, de talán kevésbé esztétikusak. Ez a gyorsan és utólag a célnak megfelel megoldás. Természetesen ezek is UV védelemmel vannak ellátva és különböző színekben és méretekben kapható.


Kontaktlencse + szemüveg

Kontaktlencse szemüveg

Ez is egy megoldás!

A szemüvege helyett viselhet kontaktlencsét és arra bármilyen
napszemüveget feltehet, amilyenre vágyik.


Tehát a választás lehetősége adott!

UV sugárzás

Hogy kinek mi a legmegfelelőbb, azt mindenki maga döntse el. A legfontosabb azonban az, hogy a szemünket is védeni kell a káros UV sugárzás ellen. Mivel ezek a káros sugarak növelik a szemkárosodás kialakulásának veszélyét. (pl: szürkehályog, kúszóhártya, retinális elváltozások)


BlueProtect - ideális beltéri tevékenységekhez

Célzott kék fény elleni védelem színtelen lencsékhez

Blue Protect

Jelenleg sokat beszélnek a kék fény látásunkra gyakorolt hatásairól, mivel kék összetevőjű fénynek vagyunk kitéve kül- és beltérben egyaránt. Egyrészt egészségünk megóvásához és jó közérzetünkhöz szükségünk van kék fényre. Másrészt a kék fény veszélyes is lehet – különösképp erős napsütésben. Ez ellen napszemüveggel védekezünk. Azonban ma már minden eddiginél több kék fénynek vagyunk kitéve, a készülékek kijelzői által kibocsájtott sugárzás és az olyan modern fényforrások, mint a LED miatt. Nap mint nap számítógéppel dolgozik hosszú órákon keresztül, modern világítással felszerelt helyiségben? Sokan azt veszik észre, hogy a lámpák és kijelzők által kibocsájtott kék fénytől elfáradnak és kényelmetlenül érzik magukat. A ZEISS DuraVision BlueProtect rétegű színtelen lencse keményréteggel és a Clean Coat felületkezeléssel is el van látva, így könnyebben tisztítható, valamint egy olyan kék szűrővel is, amely a káros 390-440 nm közötti hullámhossztartományban a kék fényt gyengíti.

Védelem a kék-ibolya fénnyel szemben színtelen lencséknél is

 • Hasznos azoknak a szemüvegviselőknek, akik aggódnak a beltéri kék-ibolya fény potenciálisan káros hatásai miatt, és megfelelő védelmet keresnek.
 • A ZEISS DuraVision BlueProtect egy új réteg színtelen lencséhez, amely része egy olyan kékszűrő is, amely a káros 390-440 nm közötti hullámhossztartományban gyengíti a kék fényt.

Látogatás a ZEISS múzeumban

A szemüveg, távcsövek fejlődése a kezdetektől.Az első szemüvegek az 1280-as években készültek Olaszországban.

Csiszolni még csak domború lencsét tudtak, és a dioptria fogalmát sem ismerték. Aki szemüveget szeretett volna vásárolni, az a vándorárusok készletéből válogathatott magának.

Fél szemre való lencse a monokli volt, zsinóron gomblyukba erősítve. Két szemre akár különböző lencséket egyszerre a lornyonban alkalmaztak, ami az egyik kézben tartva, lefoglalta azt. Kétkezes munkához a cvikkert (zwicker a. m. csíptetős) használták. A mai keret használata a 19. században vált általánossá.

Az 1884-ben Jénában megalakult mai Zeiss gyár őse három kiváló szakember Carl Zeiss, Ernst Abbe és Otto Schott közreműködésével, a lencsecsiszolás ipari szintű megvalósításával elérhetővé tette a szemüveget a széles tömegek számára. A Jénai Egyetem optikai tanszékének professzora Richard Rohr (1868-1940), a szemüveglencsék csiszolásának technikájában ért el kimagasló eredményeket.

A csillagászatban Gallilei volt az első, aki tudatosan használta az általa épített távcsöveket csillagászati jelenségek és objektumok megfigyelésére

Egyes feljegyzések szerint a távcsövet 1608-ban Hollandiában találták fel; majd Galilei készített egy 8-szoros nagyítású, később egy körülbelül 20-szoros nagyítású modellt.


Smink szemüvegSe vele, se nélküle nem megy?

Szemüveg nélkül már nem látja kisminkelni a szemét? Állandóan görbe és egyenetlen lesz a vonal?

Szemüvegben pedig nem fér hozzá a szeméhez?

Itt a megoldás: SMINKSZEMÜVEG

Nagyon praktikus eszköz 40 év feletti hölgyek részére, akik már olvasó szemüveget viselnek.

Csak 1 szemüveglencse található benne, amely jobbra és balra is fordítható. Így lehetővé válik, hogy az egyik szemünkkel a dioptriás lencsén keresztül élesen láthassuk a másik szemünket, amit éppen ki akarunk festeni.

A dioptria cserélhető benne. Így Önnek a legtökéletesebb látást tudja biztosítani.


Pár évtized és minden kínai szemüveges lesz

Szemüveges Kínai

A rövidlátók aránya a világ népességében nagyjából 10% körül van. Bizonyos csoportokban ( pl. egyetemistáknál ) magasabb, másoknál alacsonyabb. Ez a jó ideje állandó arány most felborulni látszik, ugyanis Kínában és Kelet-Ázsia több más országában is valóságos járvány lett a rövidlátásból. A 6 éves gyerekek körében 40, a 18 éveseknél már 80 % a rövidlátók aránya. Nagyvárosokban még ennél is több, 90 % feletti. Vannak iskolák, ahol igazi különlegességnek számít, ha egy diák nem szemüveges.

A rövidlátás elterjedtsége csak az elmúlt pár évtizedben lett ennyire drámai. Az Economist és New Scientist két felmérést idéz. Az egyik az 1970-es évekből való ( akkor a 16-18 évesek között 25 % körül mozgott a szemüvegesek aránya ), a másik 2000-ből, amikor a 6 évesek között minden 5-dik volt rövidlátó. Ma ugyanennyi a súlyos, mínusz 6 dioptriánál erősebb lencsével korrigálható esetek aránya.

De mi lehet ennek az oka?

A közhiedelem az ázsiaiaknál genetikai okokra vezeti vissza a rövidlátást. Az új kutatások, illetve az elmúlt pár évtized drasztikus növekedése azonban cáfolja ezt a teóriát. A kutatók szerint egyszerűen arról van szó, hogy a gyerekeket túlterhelik az iskolában és emiatt elromlik a szemük. Persze ez azért nem ennyire egyszerű.

Kelet-Ázsiában főleg városi környezetben jellemző, hogy a gyerekek rengeteget tanulnak és nagyon keveset töltenek a szabad levegőn.

Amikor az ember még növésben van , a szeme is nő. Az pedig egy elég bonyolult precíziós folyamat, hogy növekedés közben is tökéletes maradjon a látás. A retina természetes fény hatására bocsát ki egy olyan vegyületet, ami szabályozza a szemgolyó, a szemlencse és a szaruhártya növekedését. Ha a gyerekek nem kapnak elég természetes fényt, utóbbiak túlságosan domborúak lesznek, előbbi túl hosszú. Így a szem fénytörő képessége nem lesz optimális, a távoli tárgyakat, alakokat elmosódottan látja a szem – ez a rövidlátás.

A kínai városi gyerekek gyakorlatilag nulla időt töltenek természetes fényben, így a szemük fejlődésében pontosan ez a zavar áll be.
A helyzetet tovább rontja, hogy a tanulás, az olvasás, az okos telefonok, tévé, számítógépek a szemtől mind ugyanazt követelik meg: hosszú ideig pontosan ugyanolyan, aránylag rövid távolságra fókuszálást. Ez a folyamat a szemnek nagy munkát jelent. Ezért ez túlerőlteti a szemizmokat, ami szintén rontja a látás.

Forrás: Index.hu, Hanula Zsolt


Tompalátás

A látásunk egy tanult folyamat, ami gyerekkorunkban fejlődik ki. Abban az esetben, ha a szemünk nem tanul meg lát, akkor kialakul a tompa látás.

Sajnos ez az állapot később, felnőttkorban már nem javítható.

Ez a betegség már a gyerekek 3-6 %-át érinti. Vagyis nem túl ritka. Kialakulásának oki:

 • 1. egyik szemen nagyobb a fénytörési hiba
 • 2. szem törőközegeinek elváltozása
 • 3. kancsalság
tompán látás tompán látás

Ezek közül az első kettőt a szülőnek nagyon nehéz észrevennie. A gyerek " jól " lát. De csak csak az egyik szemét ( jól látót) használja a látáshoz. Azonban, abban a pillanatban láthatóvá válik a különbség, mihelyst eltakarjuk a jól látó szemet.

Kicsi odafigyeléssel ez már nagyon korai életkorban is észrevehető. Az agy nem szeret rosszul látni. Ezért mikor a kisgyereknél eltakarjuk a jó látású szemet, azonnal hadonászni kezd és a takarás ellen tiltakozik.

Minél fiatalabb a gyerek, annál jobb eredményt lehet elérni a látása javításában. felnőtt korban ez már nem javítható.


A látás folyamata

tompán látás

Az agy és a szem közös munkájának az eredménye a látás. a szembe érkező fénysugarak a retinában levő éleslátás helyére vetülnek. A retina sejtjei ingerületeket küldenek a látóidegek segítségével az agyba. Amikor ez a folyamat nem egyformán jól működik, akkor az egyik szem ellustul. Az agy a másik szemet részesíti előnyben. Az ellustult szemen kialakul a tompa látás.


Gyógyítása

A szemet meg kell tanítani látni! A jól látó szemet el kell takarni és a rosszul látó szemet rá kell kényszeríteni a mozgásra, a normális működésre.

Ragasztani nem a szemüveget, hanem a szemet kell! Cél, hogy a gyerek ne tudjon a ragasztás alól kikukucskálni.

Gyorsabban erősödik a szem, ha kihívásokat állítunk elé. Pl. gyöngyfűzés vagy Lego-elemek szétválogatása. Ezek a feladatok figyelmet, a színek felismerését, a koordinált finom mozgást segítik elő.


Monitorszűrők

Szűrőréteg nemcsak monitorhoz!

monitorszűrő monitorszűrő

Korunk nagy változása az egyre nagyobb mértékű technikai eszközök használata.

A legtöbb ember naponta 2-4 órát tölt átlagosan képernyő előtt. Az LCD és LED számítógépek, TV képernyők, okos telefonok, táblagépek és GPS készülékek kék fényt bocsátanak ki.

A kék-ibolya fény mindenütt jelen van az életünkben bár erőssége változó.

A kék-ibolya fény két oldala

 • 1. Szabályozza a bioritmust
  - a 460 nm-es kék fény fontos a melatonin szintjének megfelelő szabályozásához, amely befolyásolja a bioritmusunkat és az általános jó közérzetünket.
 • 2. Növeli a maculadegeneráció kockázatát
  - ha sokáig 460 nm alatti kék-ibolya fénynek vagyunk kitéve, akkor az hozzájárulhat a retina fotokémiai károsodásához.

Fontos, hogy megfelelő szűrést alkalmazzunk a kék-ibolya fénnyel szemben. Ezért fejlesztették ki a szemüveglencsékre a kék -ibolya szűrőt is.

Előnyei:

 • Semlegesíti a kék fényt és így megelőzi a szem megerőltetését és a szem kifáradását
 • Csökkenti a ragyogást, így nyugodt látást biztosít
 • Kontrasztosabb látás biztosít
 • 100% UV védelmet biztosít

Túlzott mennyiségű digitális eszköz használata által jelentkező tünetek:

 • szemfáradtság
 • piros szemek
 • szemszárazság
 • homályos látás
 • fejfájás

Természetesen a szemüvegen levő szűrőréteg nem tünteti el az okokat, de enyhíti a panaszokat. Emellettt pedig nagyon fontos, hogy a napi munkánk során pihenőidőket iktassunk be a munkavégzés közben.