A honlapom a testreszabott kiszolgálás érdekében cookie-kat használ működése során.
További információ >>

Megértettem, beleegyezem.

A Glaukóma és a szemnyomásmérés menete


Szemnyomás

A glaukóma (zöldhályog) sajnos nem megelőzhető ezért a kezelésére a korai felderítés, a folyamatos kezelés és ellenőrzés a legjobb megoldás!

A 40 év felettieknél jóval gyakoribb a glaukóma kialakulása, mint a fiataloknál.

A glaukóma örökölhető is. A negyven év felettiek, valamint azok, akiknek a családjában volt már glaukóma, fokozottan veszélyeztetettek, ezért ajánlatos rendszeresen szemészeti vizsgálatot végeztetniük.

Az Erika Optika Szaküzletben az ú.n. non contact, azaz érintésmentes szemnyomásmérés érzéstelenítés nélkül történhet, hiszen fájdalommentes. Az úgynevezett non-kontakt tonométerrel történő mérés az, ahol a szemet nem érinti meg a műszer, ezért nincs is fájdalom. Ilyen berendezéssel optometrista is ellenőrizheti a szemnyomást egy normál szemvizsgálat keretében. Rendellenesség esetén megfelelő szemész szakorvoshoz utaljuk a pacienst, és így a betegség időben kezelhető.

Ha a glaukómát nem kezeljük, vakságot okozhat. Ahogy az idegsejtek egyre jobban károsodnak, a látómező bizonyos részein nem látjuk a tárgyakat többé. Ez akár odáig romolhat, hogy kizárólag a látómező középső részén látunk, vagy bekövetkezik a teljes vakság. Minél tovább halogatjuk a kezelést, annál nagyobb lehet a károsodás. Ha egyszer a romlás kialakult, nem lehet visszafordítani, bár a további károsodás megelőzhető. Szerencsére a modern vizsgálati technikák, és kezelések eredményeképpen a glaukóma egyre ritkábban okoz vakságot.

A glaukóma diagnosztizálásához a szemész megvizsgálja a szemfenéken az idegrostokat, szemész vagy optometrista megméri a szemnyomást tonométer (szemnyomásmérő) segítségével is. Ezek a vizsgálatok egyszerűek és fájdalommentesek.


A glaukóma (a glaukosz görög szó, jelentése zöld) vizsgálatánál a szem zöldes árnyalatú.

A glaukóma világviszonylatban a vakságot okozó kórokok között a második helyen álló népbetegség - mintegy 66,8 millióra becsülik az ebben szenvedők számát. Magyarországon a lakosság 1-2 százalékát érintő kórkép, amely az életkor előrehaladtával akár az 5-8 százalékot is elérheti.

Ellenőriztesse rendszeresen szemnyomását,

  • ha elmúlt 40 éves,
  • ha magas a vérnyomása,
  • ha közellátó,
  • ha magas a szemnyomása,
  • ha a glaukóma előfordult már a családjában.

A magas szemnyomás: homályos látást, színes gyűrűket a fények körül, a periférikus látás elvesztését, vörösödést, és fájdalmat okozhat a szemben!

A szem megemelkedett nyomása a szem vérellátási és táplálkozási zavarához vezet. Ennek következménye, hogy a szem látóidegrostjai fokozatos pusztulásnak indulnak. Így a látó receptorok egy ideig "csak" veszítenek az érzékenységükből, majd elhalnak. Ez a folyamat eleinte SEMMILYEN PANASZT NEM OKOZ! A szemnyomás mérése rendkívül fontos a glaukóma korai diagnózisának felállítására. Az időben felfedezett betegség esetén a szemorvos által előírt szemnyomás csökkentő terápia a látóidegrostok pusztulásának lassulását, vagy megállítását eredményezi. Fontos, hogy a beállított szemnyomás ellenére a látótér vizsgálatát rendszeres időközönként ellenőrizni kell, mert csak ez bizonyítja a terápia tényleges helyességét.