A honlapom a testreszabott kiszolgálás érdekében cookie-kat használ működése során.
További információ >>

Megértettem, beleegyezem.

A szemüveg védelme


Szemüveglencséken alkalmazott rétegek, avagy milyen egy korszerű lencse?

Szemüveg védelme

Előző cikkemben az UV sugárzásról és az ellene való védekezésről írtam, azonban a korszerű szemüveglencsék nemcsak UV szűrõréteggel rendelkeznek. A lencsék a mindennapi használat során néha szélsőséges igénybevételnek vannak kitéve, hosszabb viselési idő után pedig szakszerű tisztítás mellett is elkerülhetetlenek a törlési nyomok, karcolások.

A mai korszerű bevonatok már rétegkombinációkból állnak, amelyek egyben tartalmazzák a felületkeményítést, antireflex réteget. A legjobb minőségűek kiegészülhetnek még víz,- és zsírtaszító réteggel, sőt antisztatikus réteggel, amely a szemüveg törlésekor fellépő sztatikus feltöltődést védi ki, megelőzve ezzel, hogy a törlés során a szemüveglencse magához vonzza a port.

Keményrétegezés

Ez egy kemény lakkréteg, ami megvédi a műanyaglencsét a különböző környezeti behatásoktól, így megnövelve a lencse élettartamát.

Tükröződéscsökkentő bevonatok (AR réteg)

Az „antireflex” réteg minimálisra csökkenti a fényvisszaverődést, vagyis a lencsék csillogását. Ennek következtében több fényt engednek át, ezért a tárgyakról élesebb képet kapunk, növeli a komfortérzetet, másrészt a mögöttünk levő dolgok és fények nem tükröződnek vissza a szemüveglencse belső oldalán. Kiküszöböli a számítógépek képernyőjének zavaró tükröződését.

Víz –és zsírtaszító réteg

A rétegnek vízlepergető és portaszító tulajdonsága is van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szemüveglencse felszínéről „lecsúsznak” a vízcseppek. A réteg másik előnye, hogy nem párásodik, mikor hidegből meleg helyiségbe megyünk.

Antisztatikus réteg

Megakadályozza, hogy a por hozzátapadjon a lencse felületéhez. Lényege a portaszító hatás.

Színezés

A lencsék színezésével csökken a szembe jutó fény mennyisége, így viselője számára kontrasztosabb, pihentetőbb látást nyújt.

A fényre sötétedő lencséknél a szín intenzitása a napsütés erősségétől függően erősebb vagy gyengébb. Ezekre a lencsékre mondhatjuk, hogy intelligensek, hiszen folyamatosan hordhatóak kint és bent egyaránt.

Polárszűrő bevonat

Működése azon a jelenségen alapszik, hogy a szórt fény hullámai minden irányban „verdesnek” a térben, míg a polarizált fény esetében a fényhullámok egy síkba rendeződve terjednek. Kiszűri a szórt fény nagy részét, ezáltal megszüntethető a vízfelület csillogása vagy átláthatunk egy csillogó üveglapon.


Török Erika
látszerész, optometrista, kontaktológus