A honlapom a testreszabott kiszolgálás érdekében cookie-kat használ működése során.
További információ >>

Megértettem, beleegyezem.

Itt a nyár, itt az UV-veszély


Szemünk védelme az UV sugárzással szemben

Ismét elérkezett a nyár, a napsütés, egyre erősebbé válik az UV sugárzás. Az ember évezredek alatt rájött, hogy ha nem védekezik ellene, akkor bizony szó szerint a bőrét viszi a vásárra. Az UV sugarak mindazonáltal nem csak a bőrre, hanem a szemre is károsak, így első cikkemben az ezzel szembeni védekezésre szeretném felhívni a figyelmet.

UV sugárzás: Komoly veszély a szemre

UV veszély

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás.

Talán azzal mindenki tisztában van, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg és UV szûrõs szemüveglencse viselésével. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelõ UV védelemről.

Amit a fényről tudni kell

A láthatatlan fényt nevezzük UV sugárzásnak. Hullámhossztól függően UVA (320-400 nm), UVB (320-290 nm) és UVC (290 nm alatt) tartományokra osztják fel.

Az UVC sugarakat az ózonréteg elnyeli, az UVB sugárzás eléri a szaruhártyát, az UVA sugárzás a szemlencséig hatol. A nagymennyiségû UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg. Nemcsak a bõrünkön hagy nyomot a leégés, hanem a szem is ugyanúgy károsodhat. Visszafordíthatatlan károsodás jöhet létre a szemen, pl: kúszóhártya és a már említett szürkehályog.

Védekezés

UV veszély

Nemcsak a bőrünket kell védeni magas faktorszámú naptejjel, hanem a szemünket is megfelelõ UV szûrõs lencsével. Az állandóan szemüveget viselõ embereknek is megtalálták a megoldást. Olyan szemüveglencsét fejlesztettek ki, ami rendelkezik azzal a védõréteggel, ami kiszűri a szemet károsító UV sugarakat.

A gyerekek, fiatalok különösen veszélyeztetettek, mert az õ szemlencséjük még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére. Ezért a szem külső és belső része valamint az ideghártya még több károsító hatást szenved el.

Török Erika
látszerész, optometrista, kontaktológus