A honlapom a testreszabott kiszolgálás érdekében cookie-kat használ működése során.
További információ >>

Megértettem, beleegyezem.

Kérdések szemüveg készítéskor


Üveg vagy műanyag, normál vagy vékonyított lencse? Íme egy kis segítség.

Szemüveg készítésekor felmerül a kérdés, hogy üveg vagy műanyag, normál vagy vékonyított lencséből készüljön-e el a szemüveg. Nos, egy szemüveg elkészítésekor sok szempontot figyelembe kell venni, így a kérdésekre a válasz nem egyszerű. Segítségül íme néhány szakmai szempont és jellemző, hogy dönteni tudjatok.

Üveg vagy műanyag?

A ma forgalomban levő műanyaglencsék optikai minőségükben semmilyen szempontból nem maradnak el az üveg lencséktől. Átlagos súlyuk viszont csak fele vagy harmada az üveglencsékhez képest, ezért a műanyaglencsével készült szemüveg könnyebb és nem törik el.

Normál vagy vékonyított?

Alacsony dioptriánál ez nem jelentős kérdés. Viszont 2,00 dioptriánál erősebb szemüvegnél már van jelentősége a vastagságnak. A pozitív (domború) lencse a közepén lesz vastagabb. Ez az aszférikus felületkialakításnak köszönhetően feltűnően laposabb lesz. Előnye, hogy kevésbé nagyítja a szemet, jobb lesz a képalkotása, vagyis jobb optikai tulajdonságokkal rendelkezik.

A negatív (homorú) lencse a széli részein lesz a legvastagabb. Minél magasabb törésmutatóval gyártják a lencsét, annál vékonyabb lesz a széle. Itt is igaz a jobb optikai képalkotás, kevésbé kicsinyíti a szemet és könnyebb.

Minél nagyobb a dioptria, annál szembetűnőbb a különbség a hagyományos lencsék és a vékonyított lencsék között.

Szemüveg 1
Szemüveg 2
Szemüveg 3

Egy szemüveg elkészítésekor sok szempontot kell figyelembe venni. Fontos a külalak, esztétika, optikai pontosság és természetesen az ár is. Ezek a lencsék valamivel drágábbak, mint a hagyományos lencsék, de hosszútávon megtérül az áruk, és jobban is érezzük benne magunkat.

Török Erika
látszerész, optometrista, kontaktológus